Bruger du alkohol til at slappe af?

Vidste du at selv en relativt lille mængde alkohol, som to genstande, kan have en stressende effekt på kroppen og hjernen.

Her er en forklaring på hvorfor og hvordan:

1. Alkohols effekt på nervesystemet

Vi kan kalde det nedsat hæmning: Selv små mængder alkohol begynder at hæmme centralnervesystemet. Dette kan reducere uro og angst midlertidigt og skabe en følelse af afslapning. Men når alkoholen begynder at blive nedbrudt i kroppen, kan hjernen reagere ved at blive mere aktiv for at kompensere, hvilket kan føre til endnu mere uro eller ængstelse en før du indtog alkohol.

Alkohols forstyrrelse af neurotransmittere: Alkohol påvirker balancen af neurotransmittere som GABA og glutamat, selv ved to genstande. GABA er en hæmmende neurotransmitter, der fremmer afslapning, mens glutamat er stimulerende. Når alkoholindtaget stopper, kan det skabe en ubalance, der kan føre til en kortvarig tilstand af stress eller angst.

2. Hormonel respons

Alkohol øger kortisolniveauet: Selv efter kun to genstande kan kroppen begynde at udskille mere kortisol, kroppens primære stresshormon. Forhøjede kortisolniveauer kan føre til øget hjertefrekvens, forhøjet blodtryk og en generel følelse af stress i kroppen.

Adrenalinproduktion: Alkohol kan også øge produktionen af adrenalin, hvilket kan føre til øget hjertefrekvens og en følelse af uro eller "nervøs energi", som kan være ubehagelig og stressende.

3. Forstyrrelse af søvn

REM-søvnforstyrrelse: Selvom to genstande måske ikke føles som meget, kan de stadig forstyrre søvncyklussen. Alkohol har en tendens til at undertrykke REM-søvn, den dybeste søvnfase, som er vigtig for mental restitution. Dette kan føre til, at man vågner op og føler sig mindre udhvilet og mere stresset næste dag.

Fragmenteret søvn: Alkohol kan også føre til, at man vågner oftere i løbet af natten, hvilket kan føre til dårlig søvnkvalitet. Selv med et lavt alkoholindtag kan dette skabe en ophobning af træthed og stress.

4. Fysisk stress

Mild dehydrering: To genstande alkohol kan begynde at virke vanddrivende, hvilket betyder, at kroppen mister væske hurtigere. Mild dehydrering kan føre til hovedpine, træthed og svimmelhed, som kan være stressende for kroppen.

Blodsukkerudsving: Alkohol kan påvirke blodsukkeret, hvilket kan føre til udsving, der kan skabe følelsen af uro eller irritabilitet. Dette kan opleves som en form for fysisk stress, især hvis man ikke har spist nok.

5. Psykologisk effekt

Fortrydelse og angst: For nogle mennesker kan selv en lille mængde alkohol føre til en efterfølgende følelse af angst eller fortrydelse, også kendt som "hangxiety". Dette er en form for psykologisk stress, som kan opstå efter virkningen af alkohol aftager.

Sammenfattende kan selv to genstande alkohol føre til en række mindre, men stadig mærkbare, stressende effekter på både kroppen og hjernen, især hvis det sker regelmæssigt.

Prøv for eksempel at praktiser blide yoga øvelser, meditation eller yoga nidra for at slappe af. Det er langt sundere og giver ægte afspænding og restitution.

Next
Next

Alkohol og din nattesøvn