GUIDE: Forbered dig til en succesfuld hvid januar.

Foto: Alissa Nabiullina for Pexels

Du har besluttet dig for at holde “Hvid Januar” eller Dry January” som en tørlagt januar også kaldes. 

En måned uden alkohol kan for de fleste virke uoverskuelig og skræmmende, det er derfor en stor fordel at forberede dig på de 31 alkoholfri dage.

 

Har har du min ultimative guide til at forberede dig på succesfuld, sjov og selvkærlige “Hvid Januar”. 

Jeg kan afsløre at du ikke forbereder dig ved, at drikke igennem hele december og slutte året af med den helt store tur på årets sidste dag. 

 

1. DIT WHY

Hvis du lige nu sidder med tømmermænd skal du ikke dunke dig selv i hovedet, men fat i stedet pen og papir, for det helt perfekte tidspunkt til at skrive ned hvordan du har det. Hvordan har din krop det, hvad fylder i dine tanker og hvordan føles det at være dig lige nu.

Skriv så detaljeret som muligt selv om det kan være ubehageligt. 

 

Skriv herefter hvordan du ønsker at føle og have det i din krop. Skriv igen så detaljeret som muligt.

Når der så er noget inden i dig eller nogen uden for dig, der forsøger, at overbevise dig om at det er en god ide at snuppe en drink eller mere. Kan du læse dette og blive mindet om dit WHY og dit WHY NOT.

 

2. UDDAN DIG:

Bliv klogere på hvad alkohol egentlig er og hvordan alkohol påvirker din krop, din hjerne, din hud og din nattesøvn ud fra en videnskabelig vinkel.
Læs evt. Annie Grace’s bog “30 dage uden alkohol”.  Den kan lånes på biblioteket som bog, ebog og lydbog. Eller Andrew Huberman “What alcohol does to your body”.


3. MINDFULL DRINKING
Måske skurre det lidt i ørene, at tale om mindfulness og alkohol i samme sætning.

Men prøv Mindfull drinking som forberedelse til “Hvid Januar”. Jeg oplevede at det var en stor “game chancer” for mig
For mig var det ren vane, at snuppet et glad rødvin, så snart det blev torsdag og klokken blev 17.00 (wine o’clock). Jeg overvejede heller aldrig at takke nej til et glas bobler, hvis det blev tilbudt. Jeg mærkede ikke efter om jeg overhoved havde lyst til alkohol. Jeg drak det bare, fordi det plejede jeg at gøre.

 

Lige nu er der ingen der fortæller dig at du skal stoppe med at drikke alkohol, men prøv engang at være bevidst, når du indtager alkohol fremover.

 

Hvordan føles den først tår alkohol?
Hvordan føles alkoholen i din mund, hals og mave?
Hvordan har du det efter det første glas?
Kan du egentlig lide smagen og virkningen af alkohol?
Hvordan er kvaliteten af din nattensøvn, når du har alkohol i kroppen?
Hvordan har du det dagen efter?

 

4. TAG EN BESLUTNING

Når du tager en beslutning om ikke at drikke alkohol, slipper du for at have en indre diskussion med dig selv.

Det kræver nemlig utroligt meget energi at diskutere med sig selv, (skal, skal ikke, bare en enkelt, jeg har fortjent et glas) og det tærer på din viljestyrke, som gør dig letpåvirkelig. 

Jeg elsker følelsen af at cykle afsted til en fest og vide at jeg har taget en beslutning om ikke at drikke alkohol.

Det gør mig rolig og stærk. 

5. SÆT NOGET ANDET I STEDET

Er du typen, som melder dig frivilligt til, at lave aftensmad og nærmest tripper som en unghest i en box, for at komme i gang med madlavningen efter en lang arbejdsdag, fordi din gode ven og belønning (rødvin …. indsæt selv din fortrukne booze) venter på dig i køkkenet.

Det scenarie kan jeg godt genkende fra mig selv. Det kan virkelig være en udfordring, at skulle lave noget så kedeligt som aftensmad til familien, uden et glas vin eller to, når det plejer at være din motivation, inspiration og trøst.

Da jeg besluttede mig for at blive alkoholfri, fandt jeg ud af at det var en stor hjælp at sætte noget andet i stedet.

I stedet for at høre musik, drikke rødvin og blive melankolsk. Begyndte jeg at lytte til “Sober podcasts” der omhandler alt det cool og fantastiske ved et liv uden alkohol. Og samtidig forkæle mig selv med noget sundt lækkert alkoholfrit at drikke og en lille snack.

6. OVERBEVISNINGER

Vær nysgerrig på dine overbevisninger. Vi har en masse ubevidste overbevisninger omkring alkohol. Nogle har vi med fra barndommen, andre har vi fået fra reklamer, film og TV (Tænk Sex and the city, Breakfast at Tiffany´s, Bridget Jones dagbog, Frankie and Grace).

Vi har for eksempel set vores forældre slappe af med en drink efter en lang arbejdsdag, og på den måde ubevidst lært, at for at slappe af kræver det alkohol.

Nogle af mine overbevisninger: Rødvin er sundt, alkohol smager godt, alkohol er romantisk, jeg kan kun slappe af når jeg har fået en drink, jeg har det kun sjovt når jeg har fået et par drinks,  jeg er sjovere og mere attraktiv, når jeg drikker alkohol, folk kan bedre lide mig, når jeg drikker alkohol, jeg er ikke del af et fællesskab hvis jeg ikke drikker, rigtige voksne drikker alkohol.  

 

Hvad er dine overbevisninger?

 

 

7: THINK YOUR DRINK THROUG

Tænk din første drink i gennem. 

Lige som filmen Sliding Doors med Gwyneth Paltrow, kan din aften, ja måske dit liv udspille sig på 2 måder. En måde hvis du vælger en alkoholfri aften og en helt anden hvis du vælger at takke ja din første drink og fortsætter derfra. 
Udspil de 2 scenarier for dig selv. Tag en bevidst og selvkærlig beslutning.

8. MAKE PLANS

Er fredag og lørdag aften de dage hvor du savner alkohol mest? 
En hjælp kan være, at lave planer for den følgende dag.
Book en morgen yogatime, lav en aftale med din løbemakker, mød en veninde til morgenmad på café, lav en aftale med dig selv, om at gå en lang tur. 

 

Er du til et par glas vin i mens du laver aftensmad på en alm. tirsdag (lige om mig)  så lav planer for din aften. Du ved lige så godt som mig at du bliver træt og sløv efter et glas oven på en lang dag. Så du får ikke brugt din aften på den måde du måske havde i tankerne. 
Træne, læse, gå en lang tur, Yoga Nidra, ansigtsmaske.

 

 

9. FÅ DIG EN HOBBY
At drikke alkohol øger dopaminniveauet i kroppen og alkohol er samtidig en tidsrøver.

Nu hvor du tager en pause fra alkoholen og tømmermændene, får du mere tid på hånden. Men du vil nok mangle dit dopamin kick fra alkoholen. Derfor giver det god mening, at få gang i den hobby du længe har drømt om, at få starte på. En hobby er nemlig en sund måde hvorpå du kan øge dopaminniveauet i kroppen (særligt træning, men andet kan også).

 

 

10. GET INSPIRED

Lyt til sober podcast, læs Quit lit og sober blogs. 

Mine favorit podcasts:

“How I quit alcohol” af australske Danni Carr.

“Hello someday” af amerikanske Casey McGuire Davidson

“Tribe sober” af syd afrikanske Janet Gourand 

“Sober Curious” af engelske Ruby Warring

“The Sober Mom Life” af amerikanske Suzanne Wayre 

Mine favorit quit lit bøger:

“The unexpected joy of being sober” af Cathrine Gray

“The sober diaries” af Claire Pooly

“En måned uden alkohol” af Annie Grace

“The sober curious reset” af Ruby Warrington”

 

11. COMMUNITY

Find ligesindede. Det er ikke fordi du nu skal skifte alle dine gamle venner ud. Men sansynligvis har du og dit gamle slæng en del vaner og traditioner som involverer alkohol. Så det kan være en hjælp at have et forum af sober friends. Det kan være at kommentere på en blog eller være med i en Facebook gruppe.

Jeg oplevede og oplever til tider stadig, at jeg føler mig ensom og malplaceret i nogle sociale begivenheder, hvor alkohol er omdrejningspunket. Det har været en rigtig stor støtte at være en del af en alkoholfrit fælleskab, der findes en masse onlinefællesskaber flest udenlandske.

Jeg arrangerer månedlige walk & talk på Frederiksberg for kvinder, der er nysgerrige på en alkoholfri livsstil, er sober curious eller 100% alkoholfri.

12. NIGHT OUT:

Jeg var nervøs og usikker de første mange gange jeg var inviteret til noget, som involverede alkohol. Hvad skulle jeg sige når velkomst drinken blev tilbudt? Jeg ville nødigt fremstå som en kedelig party-killer eller være uhøflig.

Jeg fandt ud af at det fungerede godt at tage i mod drinken og bare lade være med at drikke den. Til en middag vil jeg lade mit rødvinsglas fylde op og lade det stå. Til en fest vil jeg gå rundt med et vin eller drinks glas med danskvand og lime. På den måde blender du i  med resten af selskabet.
Når gæsterne har fået drukket genstand nr. 2, er der ingen som tænker over hvad jeg drikker og ikke drikker. Kommer vi ind på emnet, oplever jeg kun interesse og positiv respons. 

 

Disclaimer: Denne tekst er tænkt som inspiration. Har du et stort dagligt alkohol forbrug og er fysisk afhængig af alkohol skal du kontakte egen læge. Jeg er ikke fagperson på området, deler blot af min egen erfaring og vid

Previous
Previous

Julegavekurven.