TV serie der giver mig lyst til at drikke alkohol.

Foto: Inga Seliverstova for Pexels

Jeg har været forkølet de seneste 4 dage og er i den forbindelse er jeg gået i gang med at se TV serien “The bold type”. Jeg nævner som sådan ikke serien som en anbefaling, men for at fortælle at serien giver mig lyst til at drikke alkohol. 

Serien handler om 3 kvinder i 20 `erne, de er veninder og arbejder på det samme modemagasin for kvinder. Man følger de unge kvinders op- og nedture. Vi er med når de arbejder, fester, sørger, elsker, er fortrolige, keder sig og har venindeaften i pyjamas. 
Stort set alle scener i serien indeholder alkohol. I form af rosé vin, hvidvin, vodka direkte fra flasken, whiskey sour, fancy drinks eller Marathon mary’s ( Bloody Mary’s af papkrus til New York Marathon). Mændene i serien drikker typisk øl af flasken, pånær rigmanddrengen Richard som er advokat, som kan lide at løbe, er fornuftig og har styr på tingene, han drikker dyr rødvin eller bourbon hvis han er bekymret.

Jeg tror ikke jeg har set en serie, hvor de drikker så meget alkohol (så skulle det lige være Madmen). Der stilles på intet tidspunkt spørgsmål til deres alkoholvaner ( er nået til sæson 4, måske det kommer). Gad vide om jeg selv ville have tænkt over mængden af alkohol i serien, hvis jeg ikke var sober curious?

Her er lidt reflektion over hvordan det påvirker mig som beskuer, at karaktererne i serien drikker alkohol ved stort set hver aktivitet de foretager sig. 

Jeg får kort og godt lyst til at tage mig et glas. Sige f… it åbne en flaske, ringe til veninderne, hoppe i festtøjet, lade kreativiteten flyde, smide hæmningerne og leve bekymringsfrit. For det er det budskab jeg får ud af seriens anskuelse af alkohol. Den magiske eliksir der gør livet værd st leve. 

Jeg har mærket en hvis uro efter jeg er gået i gang med at se serien, (det gør jeg nu stort set altid når jeg går i gang med en serie, og derfor ser jeg sjældent serier, men nu fortsætter jeg til den bitre ende) Men der er også en anden form for uro. 
Kvinderne i serien er frie, modige, selvstændig og utrættelige. Og de drikker alkohol. De er meget tætte og fortæller hinanden alt. De er cool, handlekraftige og fokuserede. Og de drikker alkohol. De har altid lyst til sex og er meget selvsikre. Og de drikker alkohol. De har altid noget dybt og klogt at sige til hinanden og til dem de møder på deres vej. Og de drikker alkohol.


Man ser karaktererne i serien bruge alkohol til at feste og som coping strategi, når livet er svært, til at sætte skub i skrive-flowet hos journalisten Jane, skrue op for romantikken, fejring af at en udfordringer bliver løst, til at slappe af efter en lang dag og skabe samhørighed og nærhed. 
Budskabet bliver ret stærkt, da jeg tænker at mange at os ubevidst har fået nogle lignende overbevisninger med fra barndommen. Der skal vin på bordet når der skal fejres, en stærk sjus når noget er svært, vi har set vores forældre slappe af med en drink og måske blive lidt mere kærlige over for hinanden. Vi har samtidig også selv erfaret nærhed og samhøringhed og meget af det ovenstående. Vi fortrænger tømmermændene og kaosset, der opstod engang hvor du drak alkohol. En stor del af os tror simpelthen at alkohol er en eliksir med løsningen på det meste.

 

Jeg ved at veninderne er i 20` erne og at de ikke har børn og derfor lever som folk flest i den alder, det gjorde jeg også selv (det var ikke så glamourøst, mere noget med billig rødvin).

Jeg er et andet sted i livet, jeg er 49 år, har børn og er gift. Men det ændre ikke på, at jeg på et eller andet plan overbevises om, at det at være en sjov, attraktiv, selvstændig, stærk og succesfuld kvinde går hånd i hånd med drikke alkohol.

Jeg synes det er problematisk at de efter en aften fyldt med teguila shot og drinks, vågner stort set upåvirket op uden meget tegn på fysiske eller moralske tømmermænd. De når stort set altid på arbejde til tiden, har styr på det hele og ser samtidig smukke og sunde ud, i et cool outfit. 
En aften i byen ser ud til aldrig at have nogen form for negative konsekvenser, hverken for deres helbred, økonomi eller relationer. 
Det får nok nogen til at føle, at det bare er dem der ikke kan finde ud af at gå i byen.

Jeg havde det altid forfærdeligt 1-2 dage efter en bytur, min hud så trist ud, jeg var ængestelig, havde moralske tømmermænd i en uge og brugt for mange penge. 

Når jeg ser TV serier og film hvor hovedpersoner, jeg resonerer med drikker alkohol. Kommer jeg på en eller anden måde til at føle jeg mangler noget. Hvis jeg vil være cool burde jeg også snuppe et glas. 

Jeg kommer til at savnet et eller andet, det er det der skaber den uro inden i mig. Jeg kan komme til at føle mig forkert, uden for, ensom og lidt kedelig. 


Jeg ved i kva min interesse for alkohol, at alle alkohol rekvisitterne i serier og film er placeret meget strategisk. For netop at få mig til at føle mig utilstrækkelig. Så jeg løber ned i den lokale Netto og købe en flaske alkohol, af det samme brand som min ynglings karakter drikker.

 

Når jeg ser serien mærker jeg at, jeg stadig dybt nede i mit ubevidste sind, har en overbevisning om at alkohol er frigørende, giver mod, gør mig sjovere, mere atteraktiv og spændende. 

 

Serien tager mange forskellige emner op som racisme, abort og kvinders rettigheder. Et et af afsnittene skal Jane Sloan testes for at se om hun genetisk disponibel for brystkræft, da hendes mor døde af brystkræft, da Jane var lille. Jane har selvfølgelige sine veninder med til lægen. Jane er virkelig bange og veninderne meget nervøse.

De støtter Jane og taler sammen mens de hælder alkohol ned, som er jo er kræftfremkaldende jeg synes det er etisk forkert fra producentens side. At give indtryk af at alkohol kan hjælpe dig i din frygt og bekymring omkring kræft. 

Jane tester desværre positiv for genmutationen og beslutter derfor at fryse nogle af sine æg ned. 

Forud for dette tager hun noget medicin, der gør at hun ikke må drikke alkohol. Og i serien gøres der en del ud af en scene hvor veninderne er i byen, de 2 andre, Kat og Sutton, nyder deres drinks og har det sjovt. Der i mod keder Jane sig bragt og er lidt halv sur og går tidligt hjem. En klar fortælling om at livet er surt og kedeligt uden alkohol.  

 

Jeg er nået til sæson 4 ud af 5 sæsoner, jeg er spændt på hvilke temaer de tager op i fremtiden og om alkoholen bliver ved med at flyde. 

 

Jeg synes det kunne være spændende hvis en af pigerne i trekløveren, springer på Sober curious bølgen. Det afsnit synes jeg ville være interessant og yderst relevant. 

 

Jeg vil lige nævne et afsnit hvor Sutton køre en lang tur om natten for at hente sin fødselsattest hos sin mor som hun ikke har kontakt med fordi hun var alkoholiker gennem hele Suttons opvækst, hun arbejder på en tarvelig bar, hvor veninderne bliver fulde, Sutton skal jo køre så ingen drinks til hende. Moren fremstilles som svag i fortiden, afhængig af mænds økonomiske hjælp og for svag til at kunne styre alkohol. 

Så hvis man drikker dyr alkohol med veninderne og har styr på sit liv er alkohol socialt acceptabelt. Hvis man er lavindkomst enlig mor der drikker øl eller billig vin er man svag og ikke accepteret.

Men så så hun et foto at Sutton på Instagram hvor hun drikker margaritas med veninderne, smiler og er glad. Moren ønsker at finde ud af hvorfor hendes datter er glad og derfor tager hun til AA møder og er alkoholfri. 

 

Da jeg besluttede mig for at forholde mig til mine alkoholvaner og ændre dem. Så jeg serien Frankie and Grace Mordern Family hvor de kvindelige hovedpersoner drikker det jeg vil kalde feminin og elegant alkolhol, det fastholdt igen min overbevisning om at alkohol er cool og nødvendigt for at fungere i hverdagen. det gjorde det simpelthen sværere for mig at droppe alkohol når jeg iså serierne. 

 

Forud for dette skriv har jeg læst en artikel af Stinna Kaasgaard udgivet på Femina.dk d. 22 juli 2022. 

Jeg har citeret nedenstående fra artiklen.

 

“En hollandsk undersøgelse fra 2015 viste en klar sammenhæng mellem eksponeringen af alkohol på film og unges forbrug af alkohol, mens de så filmene “American Pie”, hvor alkohol fylder meget, og “40 Days and 40 Nights”, som ikke involverer alkohol.

Der var stillet et køleskab til rådighed ved visningen af begge film, og tendensen var klar: De unge var langt mere tilbøjelige til at vælge øl frem for sodavand, når karaktererne drak på film. Undersøgelsen blev bakket op af et studie fra Boston University.

Her spurgte man 1.000 unge mellem 13 og 20 år, hvilke serier de så. Gruppen af unge, der nærmest ikke så tv-show, hvor der blev drukket alkohol, drak i gennemsnit 14 genstande om måneden, mens gruppen af unge, der så mange tv-show med stort alkoholindtag, drak op mod 200 genstande om måneden.

Det er en generation, der er vokset op med, at alkohol har været en så naturlig del af livet og i så høj grad er blevet associeret med livskvalitet. Det er, som om vi glemmer, at der er tale om et sundhedsskadeligt opløsningsmiddel, så længe det bare er god rødvin, øl fra et mikrobryggeri eller luksuriøs gin, siger Anette Søgaard Nielsen.

 

Samtidig hører danskerne som bekendt til blandt dem, der drikker mest på verdensplan, og det gør ifølge Anette Søgaard Nielsen ikke ligefrem problemet med alkohol på film og tv mindre.

 

En opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at der hvert år er 14 unge under 18 år, der dør som direkte følge af at have drukket for meget alkohol.

 

Derudover kan mindst 3.000 dødsfald om året relateres til alkohol, 120.000 familier vokser op i familier med alkoholproblemer, og over 800.000 danskere drikkere mere end anbefalinger”


 

Previous
Previous

What I love more than wine.

Next
Next

Julegavekurven.