Hvad er Sober Curious?

Foto: EXPANALOG for Unsplash

Sober Curious betyder “Nysgerrigt Ædru”.
At være Sober Curious vil sige at du stiller spørgsmål til dit alkoholindtag, er mindful og nysgerrig omkring hvorfor og hvornår du drikker alkohol.

Sober Curious er at være bevidst omkring dit forhold til alkohol, om at tage en aktiv beslutning om du drikker alkohol eller ej ved en given lejlighed eller situation. At du ikke bare automatisk drikker alkohol til mormors fødselsdag, fordi det plejer du og det forventes af dig, at du selvfølgelig skåler med glas.

At være Sober Curious betyder, at du forholder dig til dine alkoholvaner, en af mine vaner var f.eks er at komme en god flaske vin i indkøbskurven om fredagen, som jeg følte jeg havde fortjent og brug for efter en lang og hård arbejdsuge.

Sober Curious livsstilen adskiller sig fra traditionel afholdenhed, da den ikke dikterer et fuldstændigt stop for indtag af alkohol, grundet f. eks. religiøs overbevisning eller et tidligere misbrug.

Sober Curious er at være nysgerrig og opmærksom på hvordan alkohol påvirker dig, dit humør din nattesøvn, din krop og dit fokus (også dagen der på, efter blot et glas vin).

Sober Curious livsstilen udspringer fra et større ønske om fokus på sundhed og velvære.

Ruby Warrington er hovedkvinden bag Sober Curious bevægelsen, hun er en engelsk journalist , podcastvært og forfatter til bogen “Sober Curious”.

Sober Curious livsstilen lover os, at på den anden side af alkoholen venter en bedre og uforstyrret nattesøvn, øget koncentration, mere, energi, glæde, nærvær, tættere og bedre relationer.

Og jeg må sige at efter mine 3 år med en Sober Curious livsstil har jeg oplevet at få alt dette.

Jeg vil gerne lige tilføje at har stødt på en del kritik af begrebet Sober Curious, at det er en poppet, overfladisk og plat tendens. Der ikke respekterer og anerkender personer med et stort og ødelæggende alkoholmisbrug. Jeg skal indrømme at det har fået mig til at overveje ikke at bruge udtrykket Sober Curious af den årsag (jeg er nærmest bange for at fremstå overfladisk ikke respektfuld og plat:) Men jeg synes der er så meget værdi i at inviterer til reflektion over sit alkoholindtag i vores meget alkohol centrerede samfund. Jeg drak alkohol hvis det blev tilbudt og var til rådighed, uden nogen overvejelse, i mine yngre år altid for meget, til stor anger dagen der på. Men aldrig til reflektion over hvorfor jeg drak alkohol. Senere som voksen og mere moden drak jeg vin af vane aldrig “for meget” men som selvforkælelse og coping strategi. Lad os hylde reflektion og bevidsthed omkring alkohol og ikke gå så højt op i hvad vi kalder det.

Previous
Previous

Alkohol og din nattesøvn

Next
Next

Join the proxywine revolution